četvrtak, 20. kolovoza 2015.

UPUTA ZA PREŽIVLJAVANJE U SVIJETU OVRHA |

UPUTA ZA PREŽIVLJAVANJE U SVIJETU OVRHA |

Nada Landeka, o pravosuđu, ovrhama, korupciji, kriminalu, politici,



CRO SURVIVOR - PREŽIVLJAVANJE

UPUTA ZA PREŽIVLJAVANJE U SVIJETU OVRHA

U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih zabavnih TV emisija, u kojima se izmišljaju, radi atrakcije, brojni  teški a ponekad i gotovo nesavladivi zadaci.  Takvi zadaci ne moraju se u stvarnosti izmišljati jer je svakodnevni život postao prava drama. Iz dana u dan traži se način – kako preživjeti i dočekati sutra. Kako djetetu osigurati ono najosnovnije, školarcu sve ono što treba za školu, studentu, starim roditeljima. Ljudi su  ponovno počeli živjeti u većim obiteljskim zajednicama iz razloga jer im je tako lakše platiti režije, a i troškovi su im tako  puno manji.
Funkcionira nekako, dok se ima svakodnevni  stalni ili privremeni posao i dok na žiro račun “sjeda plaća”.
A što kad pokušate dignuti svoj zarađeni novac, a račun pokazuje saldo 0? – piše između ostalog u Uvodniku brošure “Cro survivor”  autorice Nade Landeka,  predsjednice Udruge Veronika Vere za zaštitu žrtava pravosuđa, a  čiji  sadržaj  je napisan  na temelju  višegodišnjeg iskustva stečenog zalaganjem  za obespravljene žrtve pravosuđa.
Ako niste još na to navikli, ili ste jedan od sretnika koji nisu takvo što još niti doživjeli, možda je ova knjižica baš za vas, iz razloga što su dužnici koji su već prošli takva iskustva,  gotovo sve naučili. Život ih je naučio. Prisiljeni su pronalaziti brojna rješenja za preživljavanje, jer vezanjem omče oko vrata postupkom ovrhe, sprječavanjem svih dotoka novca,  blokadom imovine zabilježbom i provedbom ovrhe, dužnici se pretvaraju u roblje i u žrtve.  Brojni obolijevaju od nerviranja, stresa, srčanih i moždanih udara, često se odlučuju i na najgore, misleći kako će članovima njihove obitelji biti lakše ako dužnika nema, i kako će noćna mora prestati.  No, neće. Dug je nasljediv, i sve dok se ne namiri, prenosi se s koljena na koljena, na nove generacije. Dakle, jedino  rješenje je suočavanje s problemom i saniranje istog.
Da, dužan sam!  Ovršenik sam!   Kako pronaći kvalitetno rješenje da se iz toga izvučemo ja i moja obitelj? – piše dalje  u Brošuri.
Možda ste nekom bili jamac pa ste zaboravili, ili ste podigli potrošački ili neki drugi kratkoročni kredit, a onda ste iznenada ostali bez primanja, bez posla, iznenadila vas je bolest, neka obiteljska ili druga nezgoda, a obveze rastu nemilosrdno što neminovno dovodi do ovršnog postupka. Tad je već kasno za pronalaženje rješenja jer gotovo da ne postoji čarobni štapić koji bi zaustavio proces provedbe ovrhe kad jednom krene.
Zato nemojte zakopavati glavu u pijesak poput noja, ne želeći  reagirati na pristiglu poštu smatrajući da je bolje rješenje poštu ne primati. Nije!  Problem neće biti manji ako ga ignorirate, ali će sigurno biti puno veći ako rješenje koje niste primili postane pravomoćno, jer samim tim ovrha ide odmah u provedbu, bez odgode.
Za početak pokušajte sami sa sobom raščistiti; Nemate se  čega sramiti, to se jednostavno  događa  gotovo svima.
Splet okolnosti  takav je da je svima loše.
Niste krivi ako glavni dužnik nije mogao ili nije želio plaćati. Niste krivi ako ste ostali bez plaće a potom i bez posla. Niste krivi ako ste oboljeli ili ako je tvrtka u kojoj ste zaposleni u blokadi. Niste vi krivi.
Ali ste odgovorni za sebe i svoju obitelj, i dužni ste poduzeti sve mjere da se zaštitite, i da si pomognete, kako bi posljedice svega toga bile manje i lakše prebrodive.
Morate naučiti živjeti s dugom i sa ovrhama, i naučiti preživjeti.
Život je skup, obaveze svakim danom sve veće. Čak i kad ste uredni u plaćanju neko vrijeme, ali  vam se iznenada dogodi da su primanja znatno ispod osnovne razine preživljavanja,  sve se odjednom  počne kotrljati nizbrdo, dug odjednom dospijeva na naplatu zbog raskida ugovora,  a tada već počinjete vapiti u pomoć.
Kamo i kako krenuti? Kome se obratiti?
Postojećim Udrugama za zaštitu žrtava pravosuđa, za zaštitu nezadovoljnih i diskriminiranih građana RH, za zaštitu prava dužnika, i dr.
“Nemojte posuđivati novac kod sumnjivih i nepoznatih zajmodavaca. Kreditni uredi koji ne posjeduje dozvole za kreditiranje građana, nisu ovlašteni za financiranje. Samim tim i njihovo je djelovanje krajnje nepoštenih namjera. Razni kreditni posrednici i tzv. investitori veliki broj građana ove zemlje doveli su u poziciju dužničkog ropstva. Ukoliko ste to već učinili, a isti ne žele pregovarati, i ne pristaju na bilo kakav dogovor već vas pljačkaju lihvarskom kamatom, i ukoliko ni sami niste bili svjesni što ste učinili potpisom takvog ugovora, imate dvije opcije. Prva je podići tužbu za ništavost Ugovora o kreditu, a druga je prijaviti takav Kreditni ured nadležnim tijelima MUP-a i Ministarstva financija.
Morate biti odlučni i čvrsti i boriti se za sebe, a Udruge su tu da vam pomognu i prate vas savjetima, čvrstinom i posredovanjem u  traženju zakonske  zaštite vaših prava,”
Nada Landeka

Nema komentara:

Objavi komentar